De Koninklijke Holland Beker, voor Vidar dit jaar een wedstrijd met gemengde gevoelens.
Kaya de Lange, die in de Ladies Trophy zoals verwacht moest buigen voor de grote namen in de internationale skiffwereld.
Eerstejaars Licht en Emily Weimar in de DSB8+ die zeer tegenvallende resultaten boekten, en Eerstejaars Zwaar en Joeri & Diederick in de LSA8+ die zeer goede tijden neerzetten en daarmee maximaal presteerden.
Eindelijk is het Vidarrecord van Zwaar ’05 (5:58,24) uit de boeken gevaren, Zwaar ’09 ging met 5:51,90 ruim onder dit oude Vidarrecord. Tip voor Jeannot Marx: het pakje is bedoeld om over de schouders gedragen te worden, zo kunnen kamprechters aan de V zien dat je van Vidar bent.

KHB09 22532 Uitslagen Koninklijke Holland Beker 2009

Zwaar '09 pakt Vidarrecord met 5:51,90

Uitslagen:
· Eerstejaars Zwaar wint de Holland Beker in een nieuw Vidarrecord van 5:51,90.
· Joeri en Diederick winnen mooi voorgeslagen door Joeri het LM8+ veld in 5:45,68.
· Eerstejaars Licht en Emily’s DSB8+ vallen tegen met respectievelijk een 6e en twee 3e plekken.
· Mahe Drysdale (06:50,82) wint met daarachter verrassend Roel Braas (06:57,47) voor Warren Anderson (06:58,24)
· Mirka Knapkova (07:24,51) wint met ruime voorsprong de Ladies Trophy voor Ekatarina Karsten (07:34,29) en Frida Svensson (07:39,15), Kaya de Lange wist hierin niet door de dringen tot de finales.
· Oud-Huygenstrater Xavier De Groot wordt 2e in het LM2- veld op zaterdag en 4e in het LM2- veld op zondag.
· Bosgoed4- (06:15,94) wordt er af geroeid door de Muda4- (06:07,49) en Middengroep Shoarma van Skoll (06:12,84)
· Bosgoed2- (07:05,13) wordt er af geroeid door Broekhuijsen/Ardesch (07:02,89)
· De Holland Acht met Diederik Simon wint op zondag door 1000m hard te varen en daarna AT door te varen. (2:42 eerste km, 3:12 tweede km)

Eerstejaars Zwaar
zwaar Uitslagen Koninklijke Holland Beker 2009

Ej8+: (BLIK en Vidarrecord met een tijd van 5:51,90)
Eindelijk… het Vidarrecord van Zwaar ’05 met 5:58,24 is dan eindelijk uit de boeken gevaren door Zwaar ’09.
Het nieuwe Vidarrecord staat nu op 5:51,90, waarvoor hulde! In de eerste 1000m lag het veld nog redelijk bij elkaar, met zowel Vidar, Gyas en Proteus/Laga op kop. Na de 1000m liep de Vidaracht alleen maar verder uit en met ruim 4 seconden voorsprong op de verrassende nummer 2 Gyas (5:56,14, ook een zeer goede tijd) werd de race winnend afgesloten.
Hierna volgde de huldiging, waar zelfs het Vidarlied voor gezongen werd door de aanwezige Vidraten (???)

Eerstejaars Licht
licht Uitslagen Koninklijke Holland Beker 2009

LEj8+ : (6e met een tijd van 06:15,62, winnaar Gyas wint in 05:58,76)
Zeer slechte start, zeer slechte race. Dat is het verhaal van de race, die zeer teleurstellend als laatste afgesloten werd. Gelukkig voor de lichte acht telde de wedstrijd niet mee voor het klassement. Op de NSRF Slotwedstrijden van volgend weekend moet er weer gevochten worden met Aegir om de 2e plaats in het klassement veilig te stellen.

Emily Weimar
Emily SBacht Uitslagen Koninklijke Holland Beker 2009

W8+ : (3e met een tijd van 06:42,07, winnaar KNRB 2 wint in 06:18,31)
De DSA8+ van de KNRB besloot zaterdag toch mee te doen in het W8+ veld, aangezien de DSA4- geen tegenstand had in het W4- veld. Dit betekende dat zij ook meteen zwaar favoriet waren, en deze favorietenrol ook waar maakten vanaf de start. Meteen voorliggen en daarna steeds verder uitlopen. Meer dan 21 seconden was de voorsprong op de meet, met de Okeanos/Asopos-combinatie verrassende op de tweede plek.

W8+ : (3e met een tijd van 06:35,55, winnaar KNRB 1 wint in 06:16,81)
Weer dezelfde top 3 als ook al op de zaterdag. Dit betekende dat de DSA8+ van de KNRB makkelijk won, maar dit betekende ook dat de DSB8+ van Emily weer genoegen moest nemen met een 3e plek achter de Okeanos/Asopos-combinatie. Geen goede resultaten dus voor Emily en de andere dames van de DSB8+ selectie.

Joeri Bruschinski en Diederick van den Bouwhuijsen

 Uitslagen Koninklijke Holland Beker 2009

Klik op de foto voor de originele foto van NLroei

M8+ : (2e met een tijd van 05:51,37, winnaar KNRB 2 wint in 05:41,01)
De LSA8+ van de bond met daarin Joeri en Diederick moest op zaterdag hun meerdere erkennen in de SA8+ van de bond. Meindert Klem, Robert Lucken, David Kuiper, Mitchell Steenman, Olivier Siegelaar, Jozef Klaassen, Olaf van Andel, Diederik Simon en stuurman Peter Wiersum roeiden onbedreigd naar de overwinning in een tijd van 5:41,01.

LM8+ : (BLIK met een tijd van 05:45,68)
Na een tweede plek op de zaterdag in het zware veld, werd er op de zondag soeverein gewonnen in het lichte veld. Met Joeri Bruschinski als slagman werd de LSA8+ van de KNRB in een moordend tempo de baan over gejaagd. Resultaat: een snelle tijd en een flinke voorsprong op de nummer 2. De lichte bondsselectie van coach John Faulkner deed in elk veld goede zaken. De 8+ met Joeri en Diederick werd dus op zaterdag 2e in het zware veld en op zondag 1e in het lichte veld, de 4- met de Muda’s werd op zaterdag 2e in het lichte veld en op zondag 1e in het zware veld en de 2x met Drewes/Schouten werd op zaterdag 1e in het lichte veld en op zondag 3e in het zware veld. Het lichte roeien in Nederland zit op een prima niveau dus.

Kaya de Lange
kaya Uitslagen Koninklijke Holland Beker 2009

Ladies Trophy : (geen Finale)
Kaya de Lange was in de voorwedstrijd 4e, waar de eerste 2 goed waren voor de halve finale (Frida Svensson en Kirsten Wielaard waren de eerste 2 in deze heat). Later op de zaterdag was de herkansing, waar finishen bij de eerste 3 goed was voor de halve finale op de zondag. Jammer genoeg werd Kaya in dit zeer sterke veld 5e.
In de A-finale van de Ladies Trophy ging de winst verrassend naar Mirka Knapkova.
Ekatarina Karsten, 8-maal eerder winnaar van de Ladies Trophy werd 2e op ruim 9 seconden achterstand.