ARB 300x58 Uitslagen ARB / NK Groot 2010
Vorig jaar waren de Nederlands Kampioenschappen Groot succesvol voor Vidar, met 2 Nederlands Kampioenen (LSA8+), twee zilveren medailles (DSA8+, DSB4-) en twee keer brons (DSA8+, DSA4-). Dit jaar zijn het Joeri (LSA8+, LSA4-), Kaya (DSA4-), MGZ (SA4-) en Sjoerd (SA2+) die aan de titelraces meededen. Dit jaar waren de uitslagen in de NK-nummers niet denderend, een 2e plek voor Joeri in de LSA4- en derde plekken voor Joeri (LSA8+), Kaya (DAS4-) en Sjoerd (SA2+). Verder was het alleen de lichte sectie die de eer van Vidar hoog hield, met blikken voor EJL (LB8+), MGL (LDev4-) en Maurits (LB1x).

Uitslagen:
- Eerstejaars licht wint het LB8+ in een tijd van 6:09.17
- Middengroep licht doet goede zaken voor het klassement door het LDev4- veld te winnen.
- Maurits Wools pakt zijn eerste skiffblik in de LB1x.

Eerstejaars Zwaar
Koestraat WinterWedstrijden 2010 EJZ RvS 1 300x200 Uitslagen ARB / NK Groot 2010
Ej8+ : (2e in de B-Finale)
Na een redelijke voorwedstrijd, waarin dicht bij Okeanos gebleven werd, was het geen A-Finale voor EJZ. Njord en Gyas voeren wel finale, waardoor het starten van de Holland Beker vrijwel onmogelijk is voor de zware acht van Vidar. In de B-Finale werd met de slechtste race van het weekend de 2e plek bereikt, wat slechts 1 punt oplevert. In de A-Finale was het weer Nereus die Laga voor wist te blijven. Zelfs Aegir (al 4 keer tweede in het B8+ veld) wist nog voor Laga te blijven, waardoor de voorsprong van Laga is teruggelopen tot 4 punten. Dit betekent dat wanneer Nereus zowel de Martini als de Slot weet te winnen, zij er toch nog met het eerstejaarsklassement van door zullen gaan.

B8+ : (4e met een tijd van 6:08.25, winnaar Njord voer 5:59.73)
Na de tweede plek in de B-Finale was het zondag om 8:40 alweer tijd voor de zware voorwedstrijd met Njord, Gyas en Euros. Met een nette race werd de 2e plek bereikt en werden de nummers 3 (Njord) en 4 (Euros) op respectievelijk 7 en 12 seconden gezet. Nadat de uitslagen waren bekeken en bleek dat Aegir (al dan niet na uitvaren) een stuk langzamer was, waren er opeens reële kansen voor de mannen van EJZ. Echter was het in de finale Njord die er met het blik vandoor ging in een zeer snelle tijd van 5:59.73. Op de Martini lijkt het te gaan tussen Aegir, Gyas en Vidar.

Eerstejaars Licht
Koestraat Westelijke 2010 EJL8+ KS 2 300x200 Uitslagen ARB / NK Groot 2010
LEj8+ : (2e met een tijd van 6:17.15, winnaar Aegir voer 6:16.38)
Na de start waren het Aegir, Nereus en Skoll die op een lijn vooraan lagen in dit veld, met vlak erachter Vidar. Tot de 1500m bleef dit het geval, waarna Nereus en Skoll terugvielen tot achter de acht van Vidar. Er werd hard ingelopen op Aegir, maar net voordat ze naar de 1e plek gingen hield het schuiven op. Dit bleef tot de finish zodat ze weer 2e werden, weer met een verschil van minder dan een seconde. Wel stegen ze met deze 8p naar de 4e plek in het klassement, waardoor ze vrijwel zeker zijn van een startbewijs voor de Holland Beker.

LB8+ : (blik met een tijd van 6:09.17)
Eindelijk was het raak voor de mannen van eerstejaars licht. Na vele races met een 2e of 3e plaats als gevolg in zowel het LEj8+ als LB8+ veld was het ditmaal wel een 1e plek en bijbehorend blik voor EJL. In een zeer uitgedund veld van slechts 3 inschrijvingen zou het wel eens de laatste kans kunnen zijn, en vlak na de start namen ze deze kans met beide handen aan. Op de 1000m hadden ze ruim een bootlengte voorsprong, maar zoals het hoort bij deze EJL wisten ze het toch nog spannend te houden tot aan de finish. Proteus kwam vanaf de 1000m steeds dichterbij, maar ditmaal was het Vidar die genoeg voorsprong over had op de finish. Roeiers, stuur en coaches: gefeliciteerd en geniet er vanavond van.
Oja, Joep: je moet morgen om 10:15 werken in Waspik icon wink Uitslagen ARB / NK Groot 2010

Eerstejaars Dames
Koestraat Westelijke 2010 EJD8+ KS 2 300x200 Uitslagen ARB / NK Groot 2010
DEj8+ : (6e in een tijd van 7:19.04, winnaar Orca voer 6:57.56)
Na matige prestaties op de afgelopen wedstrijden moest het niveau van de trainingen nu toch echt eens op een wedstrijd tevoorschijn komen. En dit was ook zeker het geval, nadat ze op de zaterdagochtend zelfs hun voorwedstrijd wonnen. Dat de dames in de finale niet mee konden komen met de top was verwacht, maar een 6e plek is op dit moment zeker niet slecht.
Hiermee stijgen ze ook naar de 5e plek in het klassement, waardoor het starten van de Holland Beker zeer waarschijnlijk lijkt.

DB8+ : (2e met een tijd van 6:54.85, winnaar Triton voer 6:50.51)
De stijgende lijn van zaterdag werd voortgezet en in de voorwedstrijd bleven ze slechts 0,24 seconde verwijdert van de eerste plek. Wel een tweede tijd overall, dus het zou spannend kunnen worden. Jammer genoeg lagen de dames op de 1000m al een boot achter op Triton, waar ze in de voorwedstrijd nog zo dichtbij bleven. Dit kon niet meer ingehaald worden, maar een 2e plek was het gevolg. Dit geeft zeer veel vertrouwen voor de Martini, waar ze met deze stijgende lijn goede kansen lijken te hebben en zelfs de favorietenrol is er nu voor de dames van Vidar.

Middengroep Zwaar
Koestraat Heineken 2010 MGZ 8+ Salverda 300x198 Uitslagen ARB / NK Groot 2010
Dev4- : (6e in een tijd van 6:52.65, winnaar Theta voer 6:30.26)
De vier van Ramon kon niet meekomen in de directe finale, waardoor een 6e plek het gevolg was.

SA2+ : (3e met een tijd van 7:50.26, winnaar Argo voer 7:47.61)
Sjoerd lag uit de start meteen een bootlengte voor, al dan niet geholpen door het feit dat ze in een nieuwe Empacher voeren waar de rest in hout startte. Dit bleef tot na de 1500m zo, totdat ze toch de boot van Argo voor moesten laten gaan. Vlak voor de finish kwamen ook Schouten en Greidanus nog voorbij, waardoor Sjoerd genoegen moest nemen met de 3e en laatste plek.

SA4- : (6e met een tijd van 6:46.38, winnaar Wil/Sko/Pro voer 6:00.24)
Aangezien er in de SB4- maar 2 inschrijvingen waren, moesten de mannen van MGZ noodgedwongen starten in de SA4-. Dat dit een veel sterker veld was bleek meteen toen de top 3 na 500m al meer dan 8 seconden voor lag op MGZ. Zij werden dan ook laatste ver achter het veld. Winnaar was zoals verwacht de lichte bondsvier met de Muda’s, Heijbrock en Lievens. Zij voeren met 6:00.24 ook een zeer snelle tijd in het korte tijdsbestek op zaterdag toen de wind was gedraaid.

O4- : (Pako-vier 4e met een tijd van 6:31.72, Ramon-vier 5e met een tijd van 6:48.71, winnaar Laga voer 6:19.82)
Een teleurstellend weekend voor MGZ werd afgesloten met een zeer teleurstellende race, waarin zowel de vier van Pako als de vier van Ramon niet mee konden komen met de top van het veld, waar de vier van Pako dat op voorgaande wedstrijden nog makkelijk kon. Al met al een slecht weekend voor MGZ.

Middengroep Licht
Koestraat Westelijke 2010 MGL4 KS 300x200 Uitslagen ARB / NK Groot 2010
LDev4- : (blik met een tijd van 6:46.78)
Na winst in de voorwedstrijd, ruim 2,5 seconde voor Aegir, was Vidar favoriet voor de winst in het LDev4- veld. In de finale werd het veld aangeveegd en soeverein kwam Vidar als enige en eerste over de finish. Weer een niet-klasserend blik voor de succesvolle 4- van MGL, gefeliciteerd. Misschien wel even belangrijk is dat ze nu ook de leiding in het developmentklassement hebben gepakt. Wanneer de mannen van MGL de Martini zouden winnen, zouden ze daar al zeker zijn van de winst in het klassement, zelfs als ze geen punten zouden pakken op de Slot.

LO4- : (6e met een tijd van 6:28.46, winnaar Nereus voer 6:17.52)
Net als MGZ kon MGL op zondag niet meekomen met het veld, wat zeer opvallend is. Deze tegenstanders hebben ze namelijk al eerder verslagen, zoals bijvoorbeeld een dag eerder in het LDev4- veld. De race zelf werd gewonnen door Nereus, zeer kort voor Orca (slechts 0,27 seconden verschil).

Middengroep Dames
Hollandia 2010 MGD2 MS Uitslagen ARB / NK Groot 2010
DN4+ : (2e met een tijd van 7:48.65, winnaar Gyas voer 7:47.00)
Benthe stapte door ziekte van Linda in een combinatie 4+ met andere tweedejaars roeisters. Na winst en de snelste tijd in de voorwedstrijd zag het er goed uit. Of Benthe haar beginnelingenstatus zou verliezen was nog de vraag, maar een finaleplek was in ieder geval zeker. Hierin kwam ze ook Mariette tegen die een Phocas/Vidar-combi stuurde (en op zondag trouwens ook het DB4+ won). Na een matige start lag Benthe in haar combi op de 1000m 2e achter een vier van Gyas. Het verschil was klein, waardoor alles nog kon goed gemaakt worden. Dit bleef tot aan de finish, waar Benthe uiteindelijk 1,65 seconden tekort kwam voor haar eerste blik.

DO4+ : (4e met een tijd van 7:46.17, winnaar Laga1 voer 7:27.98)
Benthe kon in haar Vidar/Triton/Saurus-combinatie op zondag in het DO4+ veld niet mee komen met de top, waar een eerstejaarsvier van Laga won. Ook de tweede vier van Laga (beiden uit de DEj8+ van Laga) presteerde goed met een 3e plaats.

Skiffsectie
Koestraat Westelijke 2010 Pieter1x KS 2 300x200 Uitslagen ARB / NK Groot 2010
SA1x : (3e met een tijd van 8:02.92, winnaar Nereus voer 7:42.52)
Pieter Kars startte in een directe finale tegen 3 tegenstanders, waarvan voormalig jeugdroeier Dirk Uittenbogaard (Nereus) veruit de beste bleek. In eerste instantie kon Kars nog redelijk mee komen, maar nadat bleek dat hij niet kon winnen voer hij de laatste 1000m niet sterk uit. Hij verloor in de eerste 1000m vijf seconden, en in de tweede 1000m moest hij maar liefst 15 seconden toegeven.

O1x : (2e met een tijd van 7:09.24, winnaar Amstel voer 7:08.26)
Direct uit de start was duidelijk dat Pieter Kars hier favoriet was. Hij pakte daar al meer dan een bootlengte op de rest van het veld. Op de laatste meters werd hij echter nog voorbij gevaren door Remco de Keizer van de Amstel. Dit terwijl hij deze man op zaterdag nog op 16 seconden achterstand zette.

Hollandia 2010 Maurits1x KS 300x200 Uitslagen ARB / NK Groot 2010
LN1x : (geen finale gevaren)
Geen finale gevaren.

LB1x : (blik met een tijd van 7:27.60)
Maurits werd vooraf al gezien als kanshebber, al weet je in de beginnelingenskiff nooit wat er gaat gebeuren. Op het 1000m punt was het al duidelijk, Maurits wilde in deze wedstrijd van zijn beginnelingenstatus in het scullen af. En zo geschiedde, Maurits voer met meer dan een bootlengte voor “makkelijk” op de finish af. Felicitaties aan Maurits en zijn coaches.

Hollandia 2010 Joeri1x KS 200x300 Uitslagen ARB / NK Groot 2010
LSA4- : (2e met een tijd van 6:07.16, winnaar Orca-combi voer 6:06.10)
Vooraf zou het een gevecht worden tussen de vier van Joeri en de vier van Aegir/Argo/Orca, en zo geschiedde. De vier van Joeri lag gedurende het grootste deel van de race net achter, maar er waren door de geringe verschillen altijd nog kansen op een nieuwe NK-titel voor Joeri. Op de finish was het de Orca-combi die een seconde voor had op de vier van Joeri. Jammer genoeg geen goud, maar wel zilver voor Joeri.

LSA8+ : (3e met een tijd van 5:48.30, winnaar Orca-combi voer 5:44.40)
Na winst in de voorwedstrijd en na het neerzetten van de snelste tijd was Joeri met zijn Proteus-combi favoriet voor de finale. Echter bleek de Orca-combi in een direct gevecht de betere van de twee. Zelfs de verenigingsacht van Triton, die Joeri in de voorwedstrijd nog op 6 seconden had gezet, kwam nog langszij dus “slechts” een derde plek was het gevolg.

Hollandia 2010 Emily1x KS 300x200 Uitslagen ARB / NK Groot 2010
DN1x : (6e met een tijd van 8:30.56, winnaar Okeanos voer 8:11.15)
Na winst in de voorwedstrijd leek Emily een goede kans te maken op een hoge klassering, al waren de 3 dames die doorgingen in de andere voorwedstrijd allen sneller dan Emily. Jammer genoeg kon Emily in de middag niet meekomen met de top van het veld, waardoor Kristel Kooij van Okeanos het blik kon opeisen vlak voor Lotte Pronk van Tromp.

DB1x : (2e met een tijd van 8:12.60, winnaar Skadi2 voer 8:10.29)
Net als veel andere Vidraten dit weekend gaf de voorwedstrijd hoop op blik, met een eerste plaats en beste tijd in de voorwedstrijd werd de finale makkelijk gehaald. Daar voer Emily vanaf de start een aantal seconden achter op Janneke van der Meulen van Skadi. Hier kwam gedurende de race niet veel verandering in, al werd er in de laatste 500m nog wat goedgemaakt op de dame van Skadi. Jammer genoeg bleek het niet genoeg en moest ze genoegen nemen met een tweede plaats, ruim 2 seconden achter op Skadi.

Koestraat ARB 2009 Kaya1x JS 300x199 Uitslagen ARB / NK Groot 2010
DSA1x : (geen finale gevaren)
Geen finale gevaren.

DSA4- : (3e met een tijd van 7:17.41, winnaar Aegir-combi voer 6:57.94)
De SB-vier won dit veld overtuigend, wat niet als verrassend gezien kan worden. Dat de vier van Kaya geen tweede werd, maar dat slechts 3e is wel opvallend te noemen. De vier met daarin de sterke Triton2- (Tjalma en van Hoogenhuyze) was ook te sterk, zij voeren met 7:09.50 de tweede tijd.

DO1x : (4e met een tijd van 8:16.51, winnaar Skoll2 voer 7:51.59)
In een race met 5 ploegen kon Kaya niet meekomen met de top van dit zeer sterke veld, waardoor een 4e plaats het hoogst haalbare was. Het hele veld was zeer verspreid, met gaten van minstens 5 seconden en maximaal 9 seconden tussen elke skiffeuse.

DSA2- : (3e met een tijd van 7:47.54, winnaar Triton voer 7:29.85)
De twee van Kaya en Ellen kon helaas niet meekomen en moest genoegen nemen met een derde en laatste plek.