Komend weekend is de ARB, wat tevens het NK Grote Nummers is. Vorig jaar wisten er geen Vidraten Nederlands Kampioen te worden, waar dit jaar wel op wordt gehoopt. Ook zullen Raynor en Sjoerd met de SB-selectie in viertjes aan de start verschijnen, waarmee ze een goede zaak zouden kunnen doen voor selectie voor de uiteindelijke SB-8 die naar het SB WK zal gaan. Ook de eerstejaarsachten komen steeds beter op stoom, en door het steeds minder wordende beginnelingenveld worden ook hier de kansen op blik steeds groter. Alle reden dus om dit weekend in het lekkere zonnetje naar de Bosbaan te verkassen om de ploegen naar hun (eerste) blikken van het jaar te schreeuwen.

Uitslagen vorig jaar:
• Eerstejaars licht wint het LB8+ in een tijd van 6:09.17.
• Middengroep licht doet goede zaken voor het klassement door het LDev4- veld te winnen.
• Maurits Wools pakt zijn eerste skiffblik in de LB1x.
• Zilver voor Joeri in het LSA4- veld.
• Brons voor Joeri (LSA8+), Kaya (DSA4-) en Sjoerd (SA2+)


EJZ Heineken 2011 Aviron Voorbeschouwing ARB / NK Groot 2011
Ej8+: (zaterdag; vw 12:00, FA 18:20)
De mannen van EJZ hebben geloot tegen Nereus, Triton, Skadi en Njord en slechts de eerste 2 gaan door naar de A-Finale. De top 6 halen na de Martini is vrijwel onmogelijk, omdat ze inmiddels 16 punten achter staan op de nummer 6 (Triton) en 7 (Phocas). Op de Westelijke is echter laten zien dat EJZ met een goede race mee kan varen om A-Finale plaatsen. Hopelijk is dat dit keer weer het geval. De loting is niet zwaar, maar met een minder dan goede race gaat de A-Finale niet gehaald worden.

B8+: (zondag; vw 9:05, FA 13:45)
Op zondag is de loting vanaf nu eigenlijk niet meer van belang. Er zijn nog 3 blikken te vergeven, dus als nog aanspraak gemaakt wil worden op één van deze 3, moet er bij de top van het veld gevaren worden. Dit betekent uiteraard ook dat bij elke loting een plaats in de finale behaald moet worden. Dit maal hebben de mannen van EJZ geloot tegen favoriet Okeanos/Nereus, Triton, Skadi en Laga. De eerste 3 van beide voorwedstrijden gaan door naar de vroege finale om 13:45.

EJL Heineken 2011 Aviron Voorbeschouwing ARB / NK Groot 2011
LEj8+: (zaterdag; vw 11:35, FA 18:10)
Eerstejaars licht heeft zwaar geloot, maar dit is een groot voordeel deze keer. Eerstejaars licht is namelijk als enige Vidaracht nog in een goede uitgangspositie om de KHB te mogen starten. Hiervoor moeten ze na de Martini bij de top 6 van het klassement staan. De plekken 5 en 6 worden de komende twee wedstrijden duidelijk: Saurus/Theta (17p), Phocas (17p), Vidar (16p) en Skoll (15p) komen hiervoor nog in aanmerking. Vidar heeft tegen Nereus, Okeanos, Skoll, Phocas en Njord geloot. Een goede mogelijkheid om zowel Skoll als Phocas naar de B-Finale te verwijzen, en zo flink uit te lopen in het klassement.

LB8+: (zondag; vw 12:05, FA 17:20)
De lichte acht van Vidar ligt van de Vidar-achten het beste op koers om binnenkort het felbegeerde beginnelingenblik te bemachtigen. Er zitten geen ploegen meer in het veld waarvan ze niet kunnen winnen, maar er kan ook zeker van een aantal ploegen verloren worden. Denk hierbij bijvoorbeeld terug aan de Westelijke, waar ze in de voorwedstrijd 2e werden achter Njord en in de finale 3e werden achter Nereus en Skoll. Maar desalniettemin hebben ze van de eerstejaarsachten de grootste kans op blik op de ARB.

EJD Heineken 2011 Aviron Voorbeschouwing ARB / NK Groot 2011
DEj8+: (zaterdag; vw 11:40, FA 18:00)
De dames hebben, in tegenstelling tot de voorgaande wedstrijden, nu wel zeer gunstig geloot. Alle achten die al geblikt hebben, worden ontlopen in de voorwedstrijd. Nu is het zaak om bij de eerste 3 te finishen in een voorwedstrijd met Skoll, Triton en Njord. Ook is dit de laatste kans om nog in de race te blijven voor plaatsing voor de Holland Beker. Theta (6e plaats) ligt nu nog 12 punten voor, maar zij komen hoogstwaarschijnlijk niet in de finale. 12 punten in 2 wedstrijden inlopen lijkt onmogelijk, maar niets is onmogelijk in het eerstejaarsveld.

DB8+: (zondag; vw 12:15, FA 17:25)
De damesacht start in het DB8+ veld in een voorwedstrijd met 3 ploegen, omdat er nog maar 7 ploegen over zijn gebleven zonder blik. Dit betekent dat de eerste 2 en de snelste 3e van de voorwedstrijden doorgaan naar de finale. Hierin zal Skoll samen met Theta de favorietenrol op zich nemen. Maar alle overgebleven ploegen in dit damesachten-veld hebben al laten zien zeer wisselvallig te presteren, waardoor er voor elke ploeg kansen op blik zijn.

sb2011aviron Voorbeschouwing ARB / NK Groot 2011
O2-: (zaterdag; vw 8:35, FA 13:20)
Thom en Pako hebben deze wedstrijd geen “last” van de Laga twee die op zowel de Hollandia als de Westelijke harder gingen in het 2- veld. Dit maal lijkt de sterkste tegenstander de 2- van Skadi. Thom en Pako hebben tegen deze 2- tweemaal gevaren, waarbij ze één keer sneller waren en eenmaal langzamer.

SA2-: (zondag; FA 13:20)
Het veld op zondag, SA2-, is een heel stuk sterker als op zaterdag. Alleen Vidar en Okeanos zullen in beide velden starten, op zondag aangevuld met de ouderejaars zware roeiers van Argo en de lichte Argo/Orca combinatie. Op de ZRB waren deze 2 ploegen ook van de partij. Hier was de 2 van Argo/Orca de beste, maar zij moesten door een blessure van Jolmer van der Sluis met een ruime voorsprong in de finale laten lopen, waardoor ze het blik niet konden ophalen.

SA4-: (zaterdag; vw 10:35, FA 16:27)
Sjoerd zal in zijn SB4- ook van start gaan in het sterke SA4- veld, waar de zware bondsvier en de lichte bondsvier de favorieten zijn. In de voorwedstrijd moet Sjoerd het opnemen tegen de lichte bondsvier, de lichte vier met Joeri en een vier van Aegir/Gyas. De eerste 3 gaan door naar de A-Finale.

SB4-: (zaterdag; vw 8:45 & 8:50, FA 14:10)
Zowel Sjoerd (Skadi-combi) als Raynor (Gyas-combi) zullen in een SB4- aan de start liggen in het SB4- veld. Verder als kanshebbers ook nog de SB4- van Nereus/Okeanos en een lichte 4- van Gyas/Aegir. Raynor heeft zowel tegen Nereus/Okeanos als Gyas/Aegir geloot, waardoor zij in de voorwedstrijd al zeer hard moeten varen. Sjoerd gaat door een gunstige loting zonder moeite door de voorwedstrijd heen moeten komen.

SA8+ (zondag; vw 11:05, FA 16:40)
In het SA8+ veld zal Sjoerd met de voorlopige SB8 starten. Aangezien de Holland Acht niet mee zal doen om de NK-titel liggen er zeker kansen. Wel moet opgemerkt worden dat de Laga-combi zeer sterke roeiers bevat die het de SB8 wel eens heel moeilijk kunnen maken.

O4+ (zondag; FA 14:45)
De SB4 van Raynor zal op zondag in het O4+ veld starten, waar zij uiteraard zeer grote kans hebben op blik. Hierin liggen voornamelijk matige (tweedejaars)vieren, aangevuld met dus de SB4 en twee boten van Aegir/Gyas. De twee Aegir/Gyas ploegen starten ook in het O4- veld, waarvan de finale nog geen 2 uur eerder is dan de finale van het O4+ veld.

OJL Heineken 2011 Aviron1 Voorbeschouwing ARB / NK Groot 2011
LSB4-: (zaterdag; FA 14:24)
Maurits, Nicholas, Berend en Bob zullen op zaterdag in het Nederlands Kampioenschap LSB4- uitkomen tegen slechts 2 andere vieren. De tegenstanders zijn de development vieren van Laga en Theta, die vrijwel altijd in de top 3 van dit developmentklassement weten te finishen. Maar aangezien de Vidarvier vorig jaar het klassement won, lijkt alles mogelijk.

LO4-: (zondag; vw 10:40, FA 15:20)
In het LO4- veld komen de mannen van ouderejaars licht in de voorwedstrijd uit tegen de twee tegenstanders van zaterdag in het LSB4- veld en een zeer sterke Gyas/Aegir vier. Naar alle waarschijnlijkheid zal het blik dan ook naar deze Groningers gaan, zij hebben op een bondstest al de limiet gehaald voor plaatsing voor het SB WK.

MGD Varsity 2011 Aviron Voorbeschouwing ARB / NK Groot 2011
DO2-: (zaterdag; vw 8:30, FA 13:15)
Linda en Amber zullen dezelfde velden starten als op de Westelijke, op zaterdag in de 2- en op zondag in de 4- gecombineerd met Njord. In de voorwedstrijd zullen ze tegen 3 onbekende ploegen starten, zowel Okeanos, Orca als Nereus hebben op de ZRB en de Westelijke niet meegevaren in dit veld.

DO4-: (zondag; vw 8:25, FA 13:05)
Linda en Amber gaan op zondag wederom combineren met de 2- van Njord om zo in het DO4- veld te starten. Op de Westelijke Regatta werd deze combi nog verrassend 2e, achter de sterke Skadi 4-. Skadi is dan ook favoriet voor de winst op de ARB, hopelijk kan Njord/Vidar deze ploeg verrassen.

skiffs2011aviron Voorbeschouwing ARB / NK Groot 2011
SA1x: (zaterdag; FA 13:30)
Pieter Kars zal op zaterdag wederom in het SA1x veld starten, waar hij vooral bekende tegenstanders tegenkomt. De sterkste tegenstanders zullen Harold Langen (Triton) en Allard van den Hoven (Maas) zijn. Harold Langen is al enkele malen voor Kars gefinisht dit seizoen, en Allard van den Hoven is weliswaar een lichte roeier, maar hij zette sterke races neer op de Hollandia in het LSA1x veld.

O1x: (zondag; FA 13:35)
Op zondag zullen de twee sterkste tegenstanders van zaterdag ontbreken, maar op zondag zal Peter van Schie (Nereus) de sterkste tegenstander zijn. Hij was op de Westelijke nog de nummer 2 in het O1x veld, achter Mechiel Versluis die deze ARB aan zich voorbij laat gaan. Aangezien Peter van Schie voor Harold Langen en Pieter Kars wist te finishen, lijkt hij voor de ARB de favoriet.

N1x: (zaterdag; vw 10:50, FA 15:50)
Op zaterdag zal Peter van Schie (die zondag tegen Kars zal strijden) het opnemen tegen een andere Oppie, omdat Ramon op de ARB weer in het N1x en het B1x veld zal starten. In het N1x veld zullen uiteraard nog betere skiffeurs dan Ramon starten, maar hij doet hier wel de nodige ervaring op die hij later in het seizoen goed kan gebruiken in de B1x velden.

B1x: (zondag; vw 9:45, FA 15:10)
Ramon zal het op zondag in het B1x tegen maar liefst 18 andere beginnelingenskiffeurs opnemen. Ramon Vogelzang (Okeanos), Tom Christiaan de Visser (Orca), Arjan Kuipers (Theta) en Glen Kemps (Phocas) lijken de grootste kansen te hebben op het blik, maar in een beginnelingen skiffveld kan altijd van alles gebeuren.

SA4-: (zaterdag; vw 10:35, FA 16:27)
Joeri zal met Rutger Bruil (Orca), Jolmer van der Sluis (Argo) en Arnoud Greidanus (Proteus) in de 4- starten in het zware SA4- veld. In de voorwedstrijd komt hij Sjoerd met zijn SB4- tegen, de Muda’s in de lichte bondsvier en een middengroep zware 4- van Aegir/Gyas. ’s Middags in de finale zal de strijd om de nationale titel waarschijnlijk gaan tussen Nereus/Triton (zware bondsvier) en Skoll (lichte bondsvier).

LSA8+: (zondag; vw 11:20, FA 16:42)
Joeri, Diederick en Bob zullen voor de nationale titel in de lichte mannenacht gaan strijden. Ze hebben een zeer sterke combi geformeerd die voor de titel zal moeten gaan. Wel zijn er goede tegenstanders, vooral de lichte verenigingsachten van Nereus en Orca lijken snel te zijn. Maar de Vidar-combi heeft veruit de meeste ervaring aan boord, als dat enigszins goed loopt moet deze acht zeer hard kunnen gaan.

DSB2x: (zaterdag; FA 17:02)
Emily zal combineren met Lotte Pronk van Cornelis Tromp in de 2x, waardoor ze op beide dagen in een Nederlands Kampioenschap zal starten. Het zondagveld, de DSA2x, is heel erg sterk, waar een finaleplek al zeer mooi zou zijn. Het DSB2x veld op zaterdag biedt veel meer kansen op eremetaal. In een directe finale zullen ze strijden tegen 4 burger/jeugd dubbeltweetjes en tegen een Skoll dubbeltwee.

DSA2x: (zondag; vw 8:55, FA 13:57)
Omdat het DN2x veld op zondag te weinig inschrijvingen heeft om doorgang te vinden, zal Emily samen met Lotte Pronk (Tromp) starten in het DSA2x veld. Een zeer sterk Nederlands Kampioenschap, met als favorieten de Skadi lichte dames dubbeltwee (Maaike Head en Rianne Sigmond) en een sterke Nereus dubbeltwee (Femke Dekker en Kirsten Wielaard).