hollandia Voorbeschouwing Hollandia / NK Roeien 2012
Nadat op de Varsity pijnlijk duidelijk werd dat deze wedstrijd in verval was, er waren namelijk slechts 129 wedstrijdroeiende ploegen als de overnaadse nummers niet meegerekend worden. De rest van roeiend Nederland deed mee aan een internationale wedstrijd in Gent. Schijnbaar zien ouderejaars roeiers de schoonheid van de Varsity niet, terwijl de eerstejaars wel moeten starten als zij hoog in het klassement willen eindigen. Dit weekend is dan ook de ‘echte’ opening van het kortebaan seizoen tijdens de Hollandia Roeiwedstrijden op de Bosbaan. Met 732 inschrijvingen wordt het een druk spektakel op de Hollandia, waar ook de bondsselecties zullen verschijnen, vermoedelijk voor de laatste keer in Nederland voor de Olympische Spelen. De lichte vier zal in het SA4- veld uitkomen tegen bijvoorbeeld de zware bondsvier. De zware acht zal in het SA8+ acte de présence geven. De zware tweetjes zullen in het SA2- veld strijden om plekken op de World Cup, hier komen ze bijvoorbeeld Joeri tegen in combinatie met Bjorn van den Ende als reserves voor de lichte vier. De damesacht komt zowel in tweetjes (DSA2-) als in de acht uit dit weekend. In de acht zullen zij in het zware heren SA8+ veld starten, aangezien er te weinig inschrijvingen waren in het DSA8+ veld.


ejz heineken Voorbeschouwing Hollandia / NK Roeien 2012
Ej8+: (zaterdag: vw 13:00, FA 18:00)
Eerstejaars zwaar zal op zaterdag in de voorwedstrijd moeten zorgen dat ze samen met Nereus de finale bereiken, dit moet zeker mogelijk zijn met een normale race. In de finale zullen de mannen van eerstejaars zwaar moeten laten zien dat zij nog dichter bij Laga, Nereus en Asopos zijn gekomen. Met een goede race moet top 3 mogelijk zijn en wellicht nog wel meer.

B8+: (zondag: vw 11:40, FA 17:28)
Op zondag zal Laga er niet meer bij zijn na winst op de Varsity en Nereus zal gebrand zijn om nu wel als winnaar aangewezen te worden. De voorwedstrijd voor Vidar is een stuk zwaarder dan op zaterdag, in een heat tegen Phocas (7e op de Varsity), Orca (5e op de Varsity) en Asopos (3e op de Varsity). Alleen de eerste 2 gaan door naar de finale, waar die twee ploegen samen met Nereus zullen uitmaken wie er op de Hollandia met het blik vandoor gaat.

MGZ12WW Voorbeschouwing Hollandia / NK Roeien 2012
N4+: (zaterdag: vw 8:20, FA 14:52)
Middengroep zwaar komt in een relatief makkelijke voorwedstrijd uit tegen Skadi, Nereus, Euros en Aegir 1. Skadi, Nereus en Euros waren op de Varsity allen een stuk trager in het B4+ veld dan Vidar in het Oude Vierenveld. De favorieten in de finale zullen op basis van de Varsity de vieren zijn van Vidar, Laga en Gyas.

B4+: (zondag: vw 10:32, FA 15:32)
Gyas zal in het B4+ niet uitkomen, waardoor de kansen voor Laga en Vidar nog groter zijn op de winst. Finale halen zal voor beide ploegen geen probleem worden, omdat ze in een voorwedstrijd met Skadi en Euros bij de eerste 3 eindigen.

Ramon en Sjoerd
B1x: (zaterdag: vw 8:00, FA 14:48)
Ramon zal in het B1x veld uitkomen, dit is een van de velden waarop de kwaliteit op de Varsity hoger was dan op de Hollandia. De grote namen en tevens kanshebbers in dit veld zijn Boudewijn Röell van Asopos, Daan van Harten van Triton en Jonathan Hijlkema van Orca. Ramon zal in de voorwedstrijd (waarin de eerste 2 doorgaan naar de finale) uitkomen tegen Daan van Harten en 3 roeiers die onervaren zijn in de skiff.
SA1x: (zondag: vw 10:48 en 10:56, FA 16:08)
Ramon en Sjoerd zullen op zondag in het SA1x veld uitkomen in de strijd om het Nederlands Kampioenschap in de skiff. Een zeer zwaar veld, waardoor niet verwacht kan worden dat de Vidraten hoge ogen gaan gooien. Grootste kanshebber voor het Nederlands Kampioenschap is Dirk Uittenbogaard van Nereus, die vorig jaar ook al Nederlands Kampioen werd in de skiff.

EJL12WW Voorbeschouwing Hollandia / NK Roeien 2012
Eerstejaars licht zal door de blessure van Pieter dit weekend noodgedwongen moeten terug selecteren naar een 4+. Zaterdag zullen de 7 mannen een 2km test op de ergometer trappen en zondag zullen ze in een seatrace bepalen wie er in de 4+ zullen starten de rest van het seizoen.

mgl Voorbeschouwing Hollandia / NK Roeien 2012
LDev4-: (zaterdag: vw 12:08, FA 16:52)
In het LDev4- is net als in het Ddev4- veld alles mogelijk, omdat dit de eerste keer is dat de tweede/derdejaarsploegen tegen elkaar uitkomen. Wel is duidelijk na de Varsity en Gent dat Okeanos en Laga snelle middengroepen heeft. Vidar zal in de voorwedstrijd tegen Laga, Njord en Theta bij de eerste 2 moeten finishen voor A-finale.
LN4-: (zondag: vw 10:16, FA 15:24)
Het LN4- veld is goed te vergelijken met het LDev4- veld, al zullen er minder ploegen in starten. Wel starten de middengroepen van Laga en Okeanos ook in dit veld, waardoor zij favoriet zullen zijn. Vidar heeft in de voorwedstrijd al tegen deze ploegen geloot, waardoor een hele goede race gevaren moet worden om 1e of 2e (of de snelste 3e) te worden in de voorwedstrijd.

Ouderejaars licht
LN1x: (zondag: vw 9:24, FA 15:04)
Maurits zal op zondag in een voorwedstrijd tegen 2 jeugdroeiers, 2 relatief onervaren skiffeurs en een concurrent van vorig jaar bij de eerste 2 moeten finishen om in de finale te mogen starten. Zowel Nereus als Orca hebben in dit veld goede skiffeurs aan de start liggen, Maurits zal, als hij finale haalt, in de middag tegen deze ploegen gaan strijden om de winst.

LO1x: (zaterdag: FA 16:08)
Diederick en Maurits zullen op zaterdag in een directe finale tegen Dion van Schie (Asopos), Joeri Jongbloets (Euros), Tim Weerkamp (Gyas) en Gerco Beekhof (Triton) uitkomen in het LO1x veld. Een mooi veld en goede kansen op een Vidarwinst.

LSA1x: (zaterdag: vw 11:00. zondag: HF 11:08/11:12, FA 16:44)
Diederick zal in de strijd om het Nederlands Kampioenschap in de lichte skiff in de voorwedstrijd bij de eerste 3 moeten finishen om een plek af te dwingen voor de halve finale. Hij komt direct tegen twee grote namen uit, Frans Goutier (favoriet voor de titel) en Rutger Bruil (redelijk onervaren in de skiff, grote prestaties in boordnummers). Op Nlroei werd voorspeld dat Diederick in de finale 2e zal worden, laten we hopen dat deze voorspelling uit zal komen.

SA2-: (zaterdag: vw 10:24. zondag: HF 8:52/8:56, FA 14:40)
Joeri zal met Bjorn van den Ende, als reserves voor de lichte bonds 4-, combineren en uitkomen in het zware SA2- veld. Een zeer sterk veld, waar de zware bonds 4-’s vooraan zullen eindigen. In de voorwedstrijd moet Joeri bij de eerste 2 eindigen om zeker te zijn van de halve finale. De tegenstanders zijn 2 zware tweetjes van Nereus, een lichte 2 uit Groningen en oud-Varsity winnaars Olaf van Andel en Roel Haen van Skadi.

EJD12WW Voorbeschouwing Hollandia / NK Roeien 2012
DEj8+: (zaterdag: vw 12:32, FA 17:44)
De damesacht moet in de voorwedstrijd bij de eerste 2 finishen om A-finale te mogen varen. In de voorwedstrijd komen ze uit tegen een combinatieploeg van Gyas/Argo, Njord, Euros en Gyas. Gyas was de winnaar van de Varsity (na diskwalificatie van Nereus), Njord was veruit de snelste ploeg die de finale niet haalde en Euros stelde op de Varsity teleur. Voor Vidar wordt het een hele kluif om bij de eerste 2 te finishen met zowel Gyas als Njord in de voorwedstrijd.

DB8+: (zondag: vw 11:16, FA 17:20)
Op zondag is de voorwedstrijd een stuk lichter voor de dames van Vidar. Hier komen ze Njord, Saurus en Euros tegen. Op de Varsity was alleen Njord sneller dan de dames, dus een plek bij de eerste 2 lijkt zeker haalbaar. In de finale zal Nereus revanche willen halen voor de diskwalificatie van de Varsity, door dit veld met ruime overmacht te winnen. Of dit lukt zal nog moeten blijken, maar duidelijk is wel dat de acht van Nereus torenhoge favoriet zullen zijn.

Middengroep en Ouderejaars Dames.
DDev4-: (zaterdag: vw 12:04, FA 16:44)
Ellen Ceelen zal dit seizoen met 3 dames van Theta starten in de 4-, een voortvloeisel van de samenwerking tussen Theta en Vidar in het Regionaal Talentencentrum Roeien Noord-Brabant. Dit wordt tevens de eerste wedstrijd in het Ddev4- veld, dus alles is mogelijk. De vier van Argo/Vada is wel favoriet, omdat zij in Gent de snelste 4- waren van de Nederlandse ploegen die daar gestart zijn.

DN4-: (zondag: vw 10:08, FA 14:52)
Op zondag start Ellen met de Theta/Vidar-combinatie in het DN4- veld. Dit veld lijkt enorm op het Ddev4- veld, alleen liggen er iets minder ploegen in wat kans op finale en hoge noteringen groter maakt. Wederom is de ploeg van Argo/Vada favoriet, omdat zij in Gent de snelste waren.

DN2-: (zondag: vw 9:44 , FA 15:12)
Susan en Rinske moeten in de voorwedstrijd bij de eerste 2 finishen, of ze moeten hopen dat ze de snelste derde zijn om de finale te halen. Alle tegenstanders zijn, net als Vidar, onervaren twee zonders, waardoor in dit veld alles mogelijk is.

DO2-: (zaterdag: vw 11:04, FA 16:12)
In een voorwedstrijd met Skadi, Gyas, Saurus en Nereus moeten de tweetjes van Vidar (Amber/Emily en Susan/Rinske) bij de eerste 3 finishen om ’s middags de A-finale te mogen starten. De ploegen van Skadi, Gyas en Nereus zijn nog niet gestart in de 2- dit jaar en de twee van Saurus was in Gent tweemaal sneller dan beide Vidar tweetjes.

DSA2-: (zondag: vw 8:48, FA 14:16)
Aangezien er in dit veld 4 tweetjes van de nationale bondsselectie starten, zal het voor Amber en Emily vrijwel onmogelijk zijn om de finale te halen, want dan zouden ze in de voorwedstrijd sneller moeten zijn dan Asopos, Gyas en Saurus. In Gent was Saurus tweemaal sneller dan Amber en Emily, dus een plaats in de A-finale is onwaarschijnlijk.

DSA1x: (zaterdag: vw 10:32.zondag: HF 11:00/11:04, FA 16:20)
Marleen Verburgh, kersverse Vidrate, zal in het DSA1x veld starten in de strijd om het Nederlands Kampioenschap in de damesskiff. Ze komt in de voorwedstrijd naast favoriete Nicole Beukers ook Karien Robbers, Amber van Zomeren, Monica Lanz en de Zimbabwaanse Micheen Thornycroft. De eerste 3 plekken in de voorwedstrijd geven recht op de halve finale, maar dit is al een zware opgave voor Marleen. Nicole Beukers en Monica Lanz zullen hoogstwaarschijnlijk sneller zijn dan Marleen dus of de eerste 3 haalbaar is, is nog de vraag.