poster hel 2013 Voorbeschouwing Hel van het Noorden 2013

Aanstaande zondag is het zover: de laatste roeiwedstrijd van het kalenderjaar 2013. De middengroep-roeiers van Vidar zijn al flinke tijd gericht op de langebaanwedstrijd (6 kilometer) aan het trainen. Echter zal het goed kunnen zijn dat onstuimige weer (lees: moeilijk harde wind, natte sneeuw en striemende regen) roet in het eten gooit. De afgelopen twee jaar werd de Hel al geheel of gedeeltelijk afgelast. Vorig jaar sloegen tijdens het eerste blok al tien ploegen om om vervolgens in het ijskoude water te belanden (!).

Hel2 Voorbeschouwing Hel van het Noorden 2013

Alsnog is het een ontzettend belangrijke wedstrijd voor onze roeiers. Dit jaar is de Hel het enige meetmoment van de Bond (naast het NKIR) voor de selecties van de SA- en SB-equipe. Een goed resultaat aanstaande zondag kan dus veel verschil maken voor een toekomstige Vidraat op de kansen om uit te komen op het WK 2014 op de Bosbaan.

De inschrijvingen beloven in ieder geval een titanenstrijd. In het heren skiff veld zijn maar liefst 37 mannen ingeschreven, waaronder Roel Braas, Jozef Klaassen, Olivier Siegelaar, Peter van Schie, Rogier Blink, Dirk Uittenbogaard, Mitchel Steenman en de beiden broers Muda. Daarnaast is op het laatste moment ook nog de aanmelding binnengekomen van de Sloveense Luka Špik, die in 2004 goud, in 2008 zilver en in 2012 brons behaalde op de Olympische Spelen in de mannen dubbeltwee. Een geduchte tegenstander voor Roel Braas dus! Ook Dirk Uittenbogaard (Nederlands Kampioen in de skiff 2012) en Jozef Klaassen kunnen het Braas moeilijk maken op de langebaan. Klaassen (ploeggenoot van de Holland Acht in OS London) versloeg hem twee weken geleden op de Silver Skiff in Turijn.

Ook het M2- veld is niet dun bezet; de Holland Vier, die dit jaar goud behaalde op het WK, is opgesplitst in twee paartjes (Boaz Meylink / Mechiel Versluis en Robert Lücken / Kaj Hendriks). Daarnaast is de lichte bondsselectie hier aanwezig met Bjorn van den Ende / Tim Heijbrock. Bij de vrouwen doen ook interessante namen mee: in de D1x Claudia Belderbos, Inge Janssen, Dominique van der Pauw, Ellen Hogerwerf, Chantal Achterberg en Nicole Beukers. In de lichte dames skiff zullen Maaike Head en Marie-Anne Frenken voor de winst strijden. En als laatste is het LSB1x ook erg sterk met WK-roeiers  Daan Klomp en Bart Lukkes.
In veel opzichten belooft de Hel van het Noorden 2013 dus een spannende wedstrijd te worden!

Voor Vidar doen de volgende ploegen mee:

Heren 1x

Sjoerd Voorbeschouwing Hel van het Noorden 2013

Sjoerd heeft dit jaar, na een lange periode overtraind te zijn geweest, de draad weer opgepakt. Hopelijk is hij weer in een goede vorm om zijn plek in een bondsselectie vast te stellen. Op winst moet niet gerekend worden, de winnaar van dit veld zal vermoedelijk Roel Braas, Luka Špik, Jozef Klaassen of Dirk Uittenboogaard worden.

Senioren B 1x

Ronald Voorbeschouwing Hel van het Noorden 2013

Withagen Voorbeschouwing Hel van het Noorden 2013

Borghs Voorbeschouwing Hel van het Noorden 2013

Opvallend: het SB1x veld is minder zwaar bezet dan het het lichte SB1x veld. Echt bekende namen ontbreken dan ook. Wellicht betekent dat dat onze zware skiffeurs zich kunnen laten zien aan de rest van Nederland. Vooral Ronald is de laatste tijd veel vooruitgegaan in de eenmansboot. Is het genoeg voor de winst? Waarschijnlijk (nog) niet, Aegiriaan Gijs Elting ging tijdens de Tromp nog flink wat harder.

Lichte Heren 1x

Nico Voorbeschouwing Hel van het Noorden 2013

In het lichte herenskiff veld zijn relatief weinig inschrijvingen en niet zoveel bekende namen. Nicholas zal het moeten opnemen tegen een aantal tegenstanders die hij al in het kortebaanseizoen tegenkwam: Marinus Kiep en Joost Kuiper van Gyas, en Peter Tjeerdsma van Okeanos. Kans op een mooie revanche dus. De winst zal waarschijnlijk naar Timo van Wittmarschen (Nereus) gaan. Ide Hingstman (Triton) is ook een zeer ervaren rot die niet vergeten mag worden.

Lichte Senioren B 1x

Jeroen Voorbeschouwing Hel van het Noorden 2013

Juan Voorbeschouwing Hel van het Noorden 2013

Een bijzonder zwaar veld, met WK U23 roeiers Daan Klomp en Bart Lukkes, met als tegenstand Erik Dekker (Phocas), Conno Kuyt (Laga) en Bastiaan Vervoort (Skadi). Weinig mogelijkheden voor Koestrater Juan (Simon) en Geus Jeroen om voor de winst te gaan. Wel een mooie kans om zichzelf te onderscheiden van de ‘grijze massa’. Daarmee ligt een plek voor de selecties van de bond in het verschiet.

Lichte Heren 2-

MaxNiels Voorbeschouwing Hel van het Noorden 2013

Door een blessure van Max heeft dit tweetje niet veel kunnen trainen de laatste tijd. Van een hoge klassering wordt dan ook niet uitgegaan. Voor de winst kijken wij van de Koestraat naar het tweetje van Joris Pijs / Tim Weerkamp of Jort van Gennep / Ivo de Graaf.

Heren 2-

RikusFlorian Voorbeschouwing Hel van het Noorden 2013

FrankMarcel Voorbeschouwing Hel van het Noorden 2013

Kunnen Rikus en Florian de mooie overwinning op de Tromp (waarvoor hulde!) in het SB2- veld herhalen? Jammer genoeg niet, het SB veld en SA veld is nu bij elkaar gevoegd. Ze zullen het dan ook moeten opnemen tegen de Holland Vier, die in tweetjes is opgesplitst, twee tweetjes van de roeiers van de Holland Acht (Kuiper / Röell en De Groot / Doornbos) en roeiers van de lichte bondssectie Heijbrock / Van den Ende. Toch kunnen ze zich, net als Frank en Marcel, zich onderscheiden van de andere Senioren B twee zonders.

Dames 2-

RomyIris Voorbeschouwing Hel van het Noorden 2013

LauraMarjolein Voorbeschouwing Hel van het Noorden 2013

Als laatste de dames twee zonders. Opvallend veel tweedejaars, die niet eerder (op de Tromp na) een wedstrijd in de twee hebben gestart. Daar kan dus van alles gebeuren. Onze dames moeten zich dus hoog in het klassement roeien. Bij de Tromp lukte dat nog niet, daar werden beide tweetjes laatste en een-na-laaste. Hopelijk kunnen ze laten zien dat ze stappen hebben gemaakt. De winst gaat hoogstwaarschijnlijk naar het duo van Ellen Hogerwerf en Olivia van Rooijen.

Vol smacht wacht de Koestraat af welke Vidraten zich naar een hoge klassering (en wellicht een overwinning) zullen roeien. Hopelijk zal het weer geen al te grote rol gaan spelen. Om te eindigen met een sfeerimpressie: een foto van 2010…

Hel6 Voorbeschouwing Hel van het Noorden 2013