Varsity Poster Voorbeschouwing Varsity 131

 

Na de voorbeschouwing van oud-Koestrater Robin Gooskens over het hoofdnummer op de Varsity (op Roeined.nl; http://www.roeined.nl/2014/04/05/voorbeschouwing-varsity-131/ ), den Oude Vier, is hier wederom de Koestraat-voorbeschouwing.
De weersverwachting voor morgen op het Amsterdam-Rijnkanaal in Houten is niet slecht; wat bewolkt en een kleine kans op regen, maar toch uiteindelijk een graad of 17. Het water zal dit jaar in ieder geval al flink wat warmer zijn dan vorig jaar; toen werd er na een aanvaring een stuurtje van Orca in kritieke toestand afgevoerd, omdat haar lichaamstemperatuur naar 32 graden was gedaald. Hopelijk levert het warme water voor het begin van het korte baan seizoen ook snelle tijden op.

De loting kwam gisteravond (laat) pas online; maar vooralsnog lijkt (bijna) iedereen gunstig geloot te hebben. Vooral de Oude Vier van Vidar ontwijkt de grote jongens in het hoofdnummer. Ook de eerstejaars zware acht, lichte acht en de lichte eerstejaars dames hebben geen al te zware tegenstand. Namens de wedstrijdsectie van Vidar doen er 13 ploegen mee;

 

Oude Vier, 12:10 vw, 17:00 finale

 

Oude Vier Voorbeschouwing Varsity 131

De Oude Vier der T.S.R. Vidar roeit hun voorwedstrijd tegen Orca, Skoll, Laga en Okeanos. Laga is de favoriet in deze voorwedstrijd, gelet op hun (internationale) roeiervaring. De roeiers van Phocas en Skoll maken vrij weinig indruk door lage (ergo)tijden en weinig roeiervaring. Orca en Okeanos zijn dus de ploegen die verslagen moeten worden om de eerste finale voor Vidar in de geschiedenis van de Oude Vier te behalen. Of dat gaat lukken is lastig om te zeggen; onze Oude Vier ontbreekt het in geheel niet aan power, met de twee sterkste SB-roeiers van Nederland aan boord. Echter, qua roeiervaring is vooral Orca een geduchte tegenstander.

In de finale van de Oude Vier wordt het waarschijnlijk niet al te spannend. Nereus is (wederom) dit jaar oppermachtig. Om Gooskens te citeren: “Als je een blessure hebt, en je ‘invaller’ is een roeier met WK-goud op zak, dan win je de Varsity.” Echter, Gyas, Laga en Skadi zullen er alles aan doen om het Nereus zo moeilijk mogelijk te maken.

DB4+ (EJD met Laura (MGD)) 10:25 vw, 14:40 finale

EJD Voorbeschouwing Varsity 131

De eerstejaars dames starten morgen hun allereerste wedstrijd. Als invaller voor Paulien komt MGD-roeister Laura erbij. Zij heeft echter nog niet de nieuwelingen-status, dus EJD kan gewoon in het beginnelingen-veld starten. Ze komen daar aardig wat andere eerstejaars viertjes tegen, dus een goede voorspelling maken is lastig.

Jonge Acht (EJZ) 10:30 vw, 16:25 finale

EJZ 2 Voorbeschouwing Varsity 131

Na een matige Winterwedstrijden, een ronduit slechte Heineken, maar ook een heel erg goede 2e plek op de Head, is het nu menens voor de eerstejaars zware acht. Als ze mee willen gaan met de top van het klassement, zal dat nu moeten gebeuren. De 9 punten van de Head en de WW levert ze nu een (gedeelde) vierde plaats op. De stap maken naar een derde of zelfs tweede plaats is met een goede race in de finale van de Jonge Acht zo gedaan. Echter, halen ze geen finale, dan zijn ze wellicht snel hun plek in de top 6 kwijt. In de voorwedstrijd komen de zware mannen slechts één andere ploeg uit de top van het veld tegen; Euros. Doorstomen naar de finale dus, en daar de eerstejaars zware acht van Nereus het vuur aan de schenen leggen.

Lichte Acht (EJL) 12:03 vw, 16:15 finale

EJL Voorbeschouwing Varsity 131

De lichte acht heeft ook gunstig geloot; zij komen helemaal geen ploegen uit de (sub)top van hun veld tegen. Finale halen lijkt dus niet al te moeilijk, al is een 2k-wedstrijd roeien natuurlijk altijd heel anders dan de lange baan. In de finale zullen de lichte mannen het waarschijnlijk opnemen tegen Gyas, Proteus en Nereus. In de finale zullen ze moeten proberen om hun top-positie van voor de Heineken terug te winnen.

LDEJ 4* (EJLD) 11:05 vw, 16:00 finale

EJLD 4 . 2 Voorbeschouwing Varsity 131

De lichte dames roeiden op de lange baan-wedstrijden zich meestal niet verder dan de derde plaats, met één uitschieter; een eerste plaats op de 2500 van de Heineken. Hopelijk was dat al een (vroegtijdig) teken van hun aankomende succes op de 2k-wedstrijden. Aan de loting zal het in ieder geval niet gaan liggen, de dames hebben met vrij makkelijk met Argo en Skadi.

N2- (MGZ, Frank en Dogus) 10:50 vw, 15:00 finale

Frank en Dogus roeien op de Varsity hun eerste wedstrijd in de twee-zonder. Hoe dat zal gaan, daar kan de redactie van Koestraat weinig uitspraken over doen. Dudok voer op de Winterwedstrijden niet onaardig, Triton was goed voor een derde plaats. Een zilveren blik halen zal waarschijnlijk niet realistisch zijn voor de mannen, want zo vaak hebben ze niet samen in de twee getraind.

DN2- (MGD, Romy en Iris) 14:45 finale

MGD 2  Voorbeschouwing Varsity 131

Romy en Iris roeien na de Winterwedstrijden nu hun tweede wedstrijd in de 2-. Slechts vier ploegen in de directe finale. Laga en Njord zijn al eerder geklopt, alleen Aegir is onbekend. Hopelijk kunnen de dames morgen hun derde blik (en dus de overgangsstatus) behalen.

B1x (Marcel) 14:55 finale

Marcel Voorbeschouwing Varsity 131

Marcel start in de beginnelingen skiff in een directe finale. Zijn tegenstanders zijn geen bekende namen, maar om te winnen ontbeert het Marcel waarschijnlijk toch aan ervaring in de eenmansboot. Desalniettemin, race-ervaring in de skiff is altijd welkom.

LN2-(MGL, Max en Niels) 15:05 finale

HvhN13 2370 Voorbeschouwing Varsity 131

Max en Niels nemen het op tegen 2 andere ploegen; Gyas en Asopos. Gyas werd op de NSRF Slot nog tweede in het LN2- veld, dus dat is een stevige tegenstander. Het tweetje van Asopos heeft geen hoog niveau (7e op de WW). Met een mooie race kan hier dus nog van alles moois gebeuren!

O2- (MGZ, Ronald en Dirk) 15:10 finale

MGZ Voorbeschouwing Varsity 131

Ronald en Dirk roeien in de overgangs twee-zonder tegen veel lichte ploegen; Njord, en Skoll 1 en 2. Die moeten met een normale race wel te kloppen zijn. Dan blijft alleen nog Nereus (1 en 2) over. Nereus 1 bestaat uit het boegenpaar van de 2e-divisie acht, die op de Heineken nog (net) niet verslagen werd door de oude acht van Vidar, maar op de Head wel. Dit tweetje zal dus de belangrijkste tegenstander zijn.

LB1x (MGL, Simon, Jeroen Brouwers, Jeroen Brzoskowski) 15:15 finale

Juan Voorbeschouwing Varsity 131Jeroen Voorbeschouwing Varsity 131IMG 3484 Voorbeschouwing Varsity 131

Maar liefst de helft van het LB1x-veld bestaat uit Vidraten, waarvoor hulde. Voor Koestrater Jeroen Brzoskowski (AKA ‘Hippie’) is dit zijn eerste wedstrijd in de skiff. Hij zal dus met niet al te veel verwachtingen naar Houten komen, maar hopelijk wel met veel nieuwe ervaring naar huis gaan. Laga is nieuw in het veld, en Euros roeit niet bijzonder hard. Kansen genoeg voor Jeroen Brouwers of Simon om hun beginnelingen-status in de skiff kwijt te raken, zou je denken. Helaas niet, want Ward van Zeijl (Asopos) heeft zich ook ingeschreven. Deze skiffeur van Asopos (die in de selectie zit voor de WK-LM8+) roeide op de Winterwedstrijden iets minder dan een minuut harder dan beide Vidraten. Om hem te verslaan zal er dus een heel erg goede race geroeid moeten worden.

 

De eerste wedstrijd van het kortebaan seizoen wordt voor de toeschouwers van Vidar waarschijnlijk een stuk mooier dan vorig jaar. Waar vorig jaar slechts één ploeg finale voer, zal het nu waarschijnlijk een stuk anders verlopen. Des te meer reden om de bus te pakken en het spektakel aan het Amsterdam-Rijnkanaal te komen aanschouwen!

m1cz3buaxv5u Voorbeschouwing Varsity 131