Compositlogo Aegon KNRB WR3 1 Voorbeschouwing Westelijke Regatta/NK Klein

Na de klotsbak in Houten vertrekken alle wedstrijdroeiers dit weekend naar de windbaan in Zevenhuizen (bij Rotterdam), voor de 2e editie van de Westelijke Regatta aldaar. Dit jaar zal daar ook het Nationaal Kampioenschap voor de kleine nummers (1x en 2-) worden gehouden. Met 727 (!) inschrijvingen, waaronder veel combi’s van de bond, zal het voor de roeiliefhebber zeker een interessant weekend worden. Naast de gebruikelijke eerstejaarsvelden waarin de ploegen van Vidar starten (Ej8, LEj8, LEjD4*, DB4+), doen ook alle middengroepen mee in het Development-klassement. In dit klassement doen dit jaar opvallend veel ploegen mee: 20 bij de zware mannen, 18 bij de lichte heren en 15 bij de zware dames. De drukte op de Willem-Alexander Baan betekent echter ook dat alle B-finales zullen worden geschrapt. Waar van 20 ploegen in een veld dus maar 6 naar de finale gaan, zullen er dus veel ploegen er ‘s-avonds beteuterd bijzitten. In de SA/SB-velden is Vidar vertegenwoordigd met Sjoerd in de skiff, en de 2- van Ronald/Withagen en Borghs/Dirk. Zij zullen het zoals verwacht nog zwaar krijgen tussen de tweetjes van de Holland Acht, Holland Vier en andere bondsroeiers, dus daarom starten ze ook in de Overgangs 4- (en Withagen vermoedelijk in de SA8+).

 

EJL

Zaterdag: EjL8+

Zondag: LB8+

EJL Voorbeschouwing Westelijke Regatta/NK Klein

De lichte eerstejaars mannen deden het niet slecht op de Varsity twee weken geleden. Ook al hadden ze wellicht op hoger ingezet dan een 5e plaats, na twee wedstrijden gemist te hebben konden ze redelijk tevreden zijn. Nu zullen ze echter twee dagen achter elkaar moeten racen (en inwegen). Hopelijk levert hun blessure-gevoeligheid daarbij geen problemen op. In het klassement (op zaterdag) hebben de mannen redelijk geloot. Wel de klassementsleider (Gyas), maar Skadi, Phocas en Saurus wisten tot nu toe weinig potten te breken op eerdere wedstrijden. Op zondag is de loting ongeveer hetzelfde; een ploeg die tot heden beter is (Asopos), en drie ploegen (Proteus, Skoll, Okeanos/Njord) die wel gepakt kunnen worden. De mannen hebben echter niet de ruimte om veel fouten (lees: snoeken) te maken, want op de Varsity gingen al deze ploegen richting de 6:40 in hun voorwedstrijd. Gezien de tijden in de finale op de Varsity kan het nog heel spannend gaan worden op beide dagen, want de ploegen in de top zijn zeker aan elkaar gewaagd.

 

EJZ

Zaterdag: Ej8+
Zondag: B8+

EJZ 2 Voorbeschouwing Westelijke Regatta/NK Klein

EJZ kan in tegenstelling tot EJL niet terugkijken op een goede Varsity. De mannen haalden geen finale, en zijn daarom hun plek in de top van het klassement zo goed als kwijt. Hopelijk blijven ze beter worden en kunnen ze gaan werken voor het beginnelingenblik op zondag. De finale voor de B8+ lijkt in zicht, want bij de loting hebben ze de top 5 van de varsity ontlopen. Alleen Euros is beter, de rest (Phocas, Euros, Proteus) is ongeveer hetzelfde of minder goed. De finale van de Ej8+ behalen zal daarentegen heel moeilijk worden. Gyas, Laga en Triton varen alle drie een stuk harder.

EJD

Zaterdag: DB4+

Zondag: DN4+
EJD1 Voorbeschouwing Westelijke Regatta/NK Klein
Na lang getraind te hebben, en veel blessures, roeiden de eerstejaars dames degelijk op de Varsity. Daar hadden ze echter hulp van een roeister van MGD (Laura). Nu doen ze het met hun coach Michelle, die toch al een tijdje uittraining is. Hoe dat zal gaan kan niemand zeggen. Hun loting zegt ook niet veel, want de viertjes zijn allemaal aan elkaar gewaagd. De 1e, 2e en 3e plek in de voorwedstrijd geeft al een plek in de finale. Op zondag, in het Nieuwelingen-veld, zal het aanzienlijk moeilijker worden. Door meer inschrijvingen en tweedejaars-ploegen zal een finale halen er misschien net niet inzitten.
EJLD

Zaterdag: LDEj4*

Zondag: LDEj2x

EJLD Voorbeschouwing Westelijke Regatta/NK Klein

Het succes van in het gestuurde dubbelvieren-veld heeft nog meer roeisters van Njord aangespoord om op de weegschaal te gaan staan zaterdag en in het LDEj4*-veld te starten. Doordat er 7 ploegen zijn zal er nu een voorwedstrijd geracet moeten worden. Njord is wellicht te sterk in de voorwedstrijd, maar met Skadi en Gyas/Vidar (met Annika als invalster) moet het niet al te moeilijk worden. Het verschil met de dames van Njord was de vorige wedstrijd al miniem, dus dat kan in de A-finale nog heel erg spannend worden. Voor het eerst zal op zondag nu het LDEj dubbel-twee veld verroeid worden, waar overigens niet alle viertjes aan mee zullen doen. Of het onze lichte chicks in de ongestuurde nummers ook goed af zal gaan, moet nog blijken.

MGL

Zaterdag: LDev4- en LN1x (Jeroen Brouwers)

Zondag: LB1x (Jeroen, Jeroen en Simon) en LN2- (Max/Niels)

MGL 4 Voorbeschouwing Westelijke Regatta/NK Klein

De lichte mannen van de middengroep roeien hun eerste wedstrijd in de LDev4- op zaterdag. Of dat ging lukken was de afgelopen week nog wat onzeker, dus daarom staat Simon dubbel ingeschreven (ook voor LN1x). Een groot veld, met 18 inschrijvingen. 1e en 2e gaan door, dus op het winderige en woelige water van de Willem-Alexander Baan zal gaan ruimte zijn om fouten te maken. Met 5 trainingen in de 4- in deze opstelling kan het beide kanten opgaan; de basis is goed, maar moeilijke omstandigheden vragen vaak meer dan alleen de basis. Daarnaast roeit Brouwers in het LN1x-veld, waar hij de verwachte kanshebber op het blik (Proteus 1)  in de voorwedstrijd weet te ontwijken.

Hippie Voorbeschouwing Westelijke Regatta/NK Klein

Op zondag roeien alle mannen in de kleine nummers. Jeroen Brzoskowski gaat het waarschijnlijk erg moeilijk krijgen tegen Nereus 1 en Skadi (2e en 4e plaats op de Winterwedstrijden). Jeroen Brouwers en Simon ontmoeten elkaar in de tweede voorwedstrijd, waar het tussen hen en Laga (de concurrent op de Varsity) zal spannen.

Max en niels Voorbeschouwing Westelijke Regatta/NK KleinJuan Voorbeschouwing Westelijke Regatta/NK Klein
De 2- van Max/Niels moet in de voorwedstrijd een 1e tot 3e plaats behalen, wat niet al toe moeilijk lijkt. Dat uitgaan van de uitslagen op de lange baan niet altijd het gewenste effect heeft, bleek twee weken terug. Toen ging ineens de outsider (Asopos) veel harder dan onze twee. Hoe het nu zal gaan is dus nog niet met veel zekerheid te zeggen.

Marcel Voorbeschouwing Westelijke Regatta/NK Klein

Marcel (die niet meer licht is maar toch bij MGL hoort) zal na de derde plek op de Varsity (met maar 6 ploegen), het een stuk moeilijker gaan krijgen. Op zaterdag (N1x) 10 ploegen, op zondag (B1x), 13. Bij de N1x gaat Orca 1 (die won op de Varsity) harder, de rest is een stuk minder. Hetzelfde geldt voor het B1x-veld; Aegir 3 gaat harder, maar Spaarne, Aegir 4 en Proteus zijn wellicht aan hem gewaagd. Minstens één keer finale varen dit weekend lijkt dus mogelijk, misschien zelfs een plaats in de top 5.

MGZ

Zaterdag: Dev4-, SA2- (Borghs/Dirk, Ronald/Withagen) en SA1x (Sjoerd)

Zondag: SA2-, SA1x, O4- en SA8+ (Withagen)

Dirk en borghs Voorbeschouwing Westelijke Regatta/NK KleinMGZ 2 withagen Voorbeschouwing Westelijke Regatta/NK Klein

MGZ is de enige vertegenwoordiger van Vidar in de SA-velden van het NK dit weekend. Voor Vidar 2 (Borghs/Dirk) lijkt de halve finale behalen een bijna onmogelijke taak, doordat zij in de eerste voorwedstrijd zullen roeien tegen Ruben Knab/Stef Broenink en Tim Heijbrock/Bjorn van der Ende. Vidar 1 (Ronald/Withagen) heeft beter geloot; Mechiel Versluis/Robert Lucken pakken kunnen de mannen niet, maar aan Laga en Proteus zijn ze gewaagd. Een halve finale zou wel eens in het verschiet kunnen liggen voor deze twee, maar verder dan dat zullen ze waarschijnlijk niet kunnen komen. Het aantal bonds-combi’s is daarvoor simpelweg veel te groot. Voor het uiteindelijke podium zal het spannen tussen de tweetjes van  Steenman/Blink, Versluis/Lücken en Kuiper/Viergever.

Sjoerd Voorbeschouwing Westelijke Regatta/NK Klein

In de SA-skiff neemt Sjoerd het op tegen Dirk Uittenbogaard, Quirijn Knab, Thijs IJsbrandy en Derk Noordhuis. Dat Uittenbogaard harder zal gaan staat al vast, maar met een goede race kan Sjoerd naar de halve finale doorstomen. Derk Noordhuis heeft echter wel veel meer ervaring. In de A-finale op zondag lijkt een titanenstrijd op komst tussen Dirk Uittenbogaard, Olivier Siegelaar en Roel Braas. Braas is met zijn ervaring in de skiff en zijn kracht uiteindelijk wel de grootste kanshebber

MGZ Rikus Voorbeschouwing Westelijke Regatta/NK Klein

Naast de SA-velden roeit de 4- van MGZ (Rikus/Frank/Dogus/Florian) in de Dev4- en O4-. Heel veel inschrijvingen, en heel veel nieuwe ploegen, dus wie de kanshebbers zijn is onmogelijk te zeggen. Alleen de 1e en twee 2e tijdsnelsten gaan door, dus veel ruimte is er niet. Als de vier-zonder van Ronald/Dirk/Borghs/Withagen besluit te starten (na het niet behalen van A/B finale in de 2-), dan zullen zij de grootste kanshebbers op het blik zijn.

MGZ Withagen Voorbeschouwing Westelijke Regatta/NK Klein

MGD

Zaterdag: DDev4- en LDN1x (Yvette)

Zondag: DO4-

MGD 4 Voorbeschouwing Westelijke Regatta/NK Klein

Ook Middengroep Dames roeit hun eerste wedstrijd in de 4-. 15 ploegen in de DDev4- op zaterdag, en 13 ploegen in de DO4- op zondag. Welke ploeg uiteindelijk het hardste zal varen, is niet te zeggen. Ze hebben wat meer speling dan MGZ; beide dagen geven 1e en 2e plek toegang tot de A-finale.
Daarnaast roeit Yvette in het LDN1x-veld voor het eerst mee. Skiffen is heel iets anders dan de dubbel-twee, dus of het met de geringe trainingsuren goed zal gaan is nog lastig om te zeggen. Iedereen is betrekkelijk onervaren, dus een kanshebber uitkiezen is lastig. Aegir lijkt mogelijk een kans te hebben, want zij roeide vorig jaar naar een vierde plaats op de slot in het LDB1x veld.Yvette geen betere Voorbeschouwing Westelijke Regatta/NK Klein