zrb Voorbeschouwing ZRB 2014

De enige jaarlijkse thuiswedstrijd voor de Vidraten wordt dit weekend gehouden: de wedstrijden van de Zuidelijke RoeiBond. Voor de derde keer op rij wordt er voor de eerstejaars- en veteranen-velden geracet in een Henley-achtige opzet; eerst een time-trial, dan 1000m’jes boord-aan-boord, waarvan de verliezer afvalt. De primeur van dit jaar is dat nu ook de Development-velden in deze vorm gestart worden. Daarnaast zijn alle velden van zaterdag omgewisseld met die van zondag. De reden daarvoor was tijdgebrek door lange scheepsvaartpauzes op de eerste dag van de wedstrijd. Alle andere velden worden in de gebruikelijke vorm gestart, in een finale van 4 ploegen.
Jammer genoeg wordt het geen zonnig weekend; de voorspelling bestaat uit veel regen en veel wind…

 

EJL

Zaterdag: LB8+, LN2-(Thomas/Max). Zondag: LEj8+ (1000m Knockout)

Eerlijkheid biedt te zeggen dat de prestaties van EJL, ongeveer op de helft van het seizoen, nog erg wisselvallig zijn. Waren ze op de zaterdag van de Westelijke Regatta in de A-finale nog goed voor een 3e plaats, de dag daarna kwamen ze niet verder dan een 4e plek in de voorwedstrijd. Misschien kwam dat door de time-trials die gevaren moesten worden, en zijn de lichte pikken een stuk beter boord-aan-boord. In de voorwedstrijd voor het klasserende ZRB-blik treffen ze wellicht geduchte tegenstanders. Nereus is nog veel wisselvalliger door na een overwinning op de H4K en een 3e plek op de Head geen enkele keer meer punten te behalen. Orca doet het echter beter, met een 3e plek in de finale van de Varsity. EJL heeft dus weinig ruimte om fouten te maken; alleen de nummer 1 van elke voorwedstrijd, en één tijdsnelste tweede gaan door naar de A-finale.

EJL Voorbeschouwing ZRB 2014

Op zondag starten de mannen eerst een time-trial, waarvan de acht beste tijden toegang geven tot de A-finale. Daarna is er telkens een boord-aan-boord knock-out-race tussen twee ploegen, met als doel zo ver mogelijk te komen en zo veel mogelijk klassementspunten te behalen.

meer is er niet van ass money en minnetje Voorbeschouwing ZRB 2014
EJZ

Zaterdag: B8+. Zondag: Ej8+ (1000m Knockout)

EJZ 2 Voorbeschouwing ZRB 2014

EJZ traint sinds enkele weken naast de 8+ ook in de 4+. Naar verluidt is daarvoor gekozen om het ‘competitieve element’ in de ploeg te bevorderen. Onderliggende reden zal echter ook zijn dat er, als goede resultaten uitblijven, er voor gekozen kan worden om terug te selecteren naar een vier-met. Hopelijk kunnen de mannen laten zien dat dat niet nodig is. In de voorwedstrijd van het B8+ racen ze naast Pelargos, Okeanos en Laga. Laga is een degelijke ploeg, goed voor een 5e plek op zaterdag en zondag van de Westelijke. Okeanos en Pelargos kunnen niet veel potten te breken in hun veld, maar zijn alsnog soms sneller dan EJZ.
EJD

Zaterdag: DB4+. Zondag: DN4+.

EJD Voorbeschouwing ZRB 2014

Nadat besloten werd om de 4- van MGD op te breken, is Laura van MGD naar EJD overgestapt. Daar zal ze moeten helpen om de dames naar hun eerste blik te racen. Gelukkig heeft Laura ook op de Varsity al meegedaan; toen ging dat helemaal niet slecht met een 3e plek in de finale. In de voorwedstrijd op zaterdag komen ze gelijkwaardige ploegen tegen; Okeanos, Proteus en Gyas zijn ongeveer van hetzelfde niveau. Op zondag is er ook niet makkelijk geloot met (weer) Gyas en Nereus. Plaatsen voor de A-finale is niet makkelijk, dus EJD zal volle bak aan moeten gaan om uiteindelijk voor die Nieuwelingen-status te kunnen racen.
EJLD

Zaterdag: LDEj2x (Annika/Amber, Marieke/Auke). Zondag: LDEj4* (1000m Knockout)

Marieke 2 X Voorbeschouwing ZRB 2014

Net zoals op de Westelijke zullen beide dagen voor EJLD in het teken staan van het klassement. Twee weken geleden lieten de dames al zien dat ze aardig mee kunnen komen in de dubbel-twee. Door de komende wedstrijden structureel meer punten te pakken dan Njord, kunnen ze nog de eerste plek overnemen. Het beste resultaat in de 2x telt mee in de punten, maar door in de voorwedstrijd al te winnen kunnen ze Njord al de A-finale ontzeggen. Zondag zal er weer in de dubbel-vier-met geracet worden, met net zoals de andere eerstejaars-ploegen een knockout-systeem.

EJLD Voorbeschouwing ZRB 2014

MGL

Zaterdag: LN2- (Max/Niels), LB1x (Jeroen Brouwers, Jeroen Brzoskwoski, Simon), B1x (Marcel). Zondag: LDev4- (1000m Knockout), N1x

De wisseling van zaterdag naar zondag van het LDev4- veld maakt de ‘Skeleton Crew’ het niet al te makkelijk. Moeten dippen tijdens je race is namelijk voor niemand leuk. Desondanks zullen de mannen er wat van moeten maken. Max/Niels hebben gunstig geloot in de 2-. De 1e en 2e plaats geven A-finale, dus dat moet niet al te moeilijk worden.

max en nelis Voorbeschouwing ZRB 2014

In de Lichte Beginnelingen Skiff is het wat moeilijker; met 15 inschrijvingen en 4 voorwedstrijden gaat telkens alléén de nummer 1 door naar de A-finale. Jeroen Brzoskowski en Simon komen elkaar tegen in de voorwedstrijd. Ook al gaat het Jeroen niet slecht af in de skiff, Simon zal naar verwachting nu nog wel harder gaan. Theta 2 is ook geen ervaren tegenstander, dus voor Simon zal het niet moeilijk worden om A-finale te bereiken. Jeroen Brouwers heeft het wat lastiger; Hemus is waarschijnlijk een te sterke tegenstander om te kloppen. In de A-finale zal het spannen tussen Proteus 1 (Thijs Boumans), Hemus en Simon. Wie van hen de sterkste is, is lastig te zeggen.

Juan Voorbeschouwing ZRB 2014Hipstert Voorbeschouwing ZRB 2014

Marcel start weer beide dagen in de skiff. Na zijn succesvolle weekend op de Westelijke (2 keer A-finale), zal dat kunstje herhalen dit weekend een stuk moeilijker worden. Op zaterdag komt hij Peter Gründer (Njord) in de voorwedstrijd tegen, op zondag Sjoerd. Beide dagen gaat alleen nr 1 en één tijdsnelste 2e door.

Marcels Voorbeschouwing ZRB 2014

Naast de skiff en 2- wordt er op zondag ook geracet in de 4-. Dit jaar over 1000m. Laga en Euros zijn de te kloppen ploegen, maar wellicht zijn andere ploegen op de 1000m beter dan op de 2k. Hopelijk gaat het dit weekend net zo goed als de vorige keer, toen met met slechts 5 keer samen trainen een 3e plek in een veld van 18 ploegen mogelijk was.

MGL 4 Voorbeschouwing ZRB 2014
MGZ

Zaterdag: N4-, O1x (Sjoerd). Zondag: Dev4- (1000m Knockout), O2-(Borghs/Dirk), N1x (Sjoerd)

4 rikus Voorbeschouwing ZRB 2014

De 4- van Rikus, Frank, Dogus en Florian heeft niet veel kunnen trainen in de vier door de blessure van Florian. Hopelijk gaat dat hen geen problemen opleveren dit weekend, want de resultaten logen er de vorige wedstrijd bepaald niet om. Alleen Skadi kon onze zware mannen het hoofd bieden in de finale van de Dev4-, maar dat was grotendeels door een grote fout bij het sturen in de laatste 250m.
Daarom wordt er ook nu weer veel van de mannen verwacht. Op zaterdag zullen ze hun grote concurrent echter niet tegenkomen, die zijn immers al overgangs. Met een normale race zal A-finale halen niet moeilijk worden; Gyas 2 en Skadi (andere ploeg) varen een stuk langzamer dan MGZ. De uiteindelijke concurrent voor het blik zal Skoll worden.

Sjoerd Voorbeschouwing ZRB 2014
Daarnaast start Sjoerd op zaterdag O1x en zondag N1x, waar de verwachting is dat hij de N1x vrij makkelijk zal gaan winnen. In de O1x zal het tussen Sjoerd en Daan Klomp (Orca) gaan. De voorspelling van de Koestraat is dat Daan Klomp net iets harder zal gaan varen.

2 borgs Voorbeschouwing ZRB 2014

Wouter Borghs en Dirk starten alleen in de O2- op zondag. Vorig weekend was deze twee nog goed voor een blik op de Damen Raceroei Regatta, waarvoor hulde. In de voorwedstrijd nemen ze het op tegen hun grootste tegenstander, Argo, en een degelijke lichte ploeg, Gyas/Asopos.

MGD

Zaterdag: DN2-(Romy/Iris, Marjolein/Laga), LDO1x (Yvette). Zondag: DO2-, LDN1x.

MGD is na de Westelijke gestopt met de 4-, en roeit nu alleen nog in de twee-zonder. Romy en Iris roeien net zoals in het najaar en op de Varsity weer samen, en Marjolein samen met een MGD-roeier van Laga. Op de Damen deden vooral Iris en Romy het goed, daarom is nu de verwachting dat ze het in het DN2- veld ver zullen komen. Het tweetje van Marjolein/Laga heeft echter misschien nog wat tijd nodig om aan elkaar te wennen.

2 Romy Voorbeschouwing ZRB 2014

Yvette start dit weekend in het lichte overgangs en het lichte nieuwelingen veld. Het overgangs-veld (directe finale met 4 ploegen) zal wellicht te moeilijk zijn, maar in de LDN1x was ze twee weken geleden goed genoeg om de A-finale te halen.

Yvette Voorbeschouwing ZRB 2014